Słodka kuchnia roślinna - zdrowe desery, ciasta i słodycze bez nabiału, Idy Kulawik.

Słodka kuchnia roślinna - zdrowe desery, ciasta i słodycze bez nabiału, Idy Kulawik.

Pani Ida Kulawik to pasjonatka kuchni roślinnej, która prowadzi bloga Veganbanda.pl. Mówi, że jej kuchnia jest nie tylko bardzo prosta, ale stara się, aby była zdrowa. Słodycze zazwyczaj przygotowuje sama, głównie na bazie zdrowych, pełnowartościowych składników. Ze wstępu dowiadujemy się, że książka zawiera przepisy dla „wegan, alergików, osób z nietolerancją laktozy, dzieci, a także dla szukających ciekawostek kulinarnych oraz wszystkich, którzy chcą cieszyć się deserami bez nabiału i jaj…”.

Słodka kuchnia roślinna - zdrowe desery, ciasta i słodycze bez nabiału, Idy Kulawik.

Książka liczy 166 stron, jest pięknie wydana w twardej oprawie.
Przepisy podzielone są na:
- desery,
- trufle, pralinki i batony,
- lody,
- ciasta bez pieczenia,
- wypieki.

Słodka kuchnia roślinna - zdrowe desery, ciasta i słodycze bez nabiału, Idy Kulawik.

Przedstawione są w prosty sposób. Zawierają informacje o ilości porcji lub ilości sztuk, a także oznaczenia, takie jak: bez glutenu, bez dodatku cukru, opcja bezglutenowa - gdzie można zamienić składniki zawierające gluten na bezglutenowe, łatwe, bez dodatku tłuszczu, szybkie. Myślę, że zdrowszych słodkości nie ma. Każdy przepis zawiera również bardzo pomocne wskazówki. Uwagę przyciągają przepiękne zdjęcia, wykonane przez Panią Kingę Błaszczyk-Wójcicką, które zachęcają, aby natychmiast coś smakowitego przygotować. Zresztą sami zobaczcie. 

Słodka kuchnia roślinna - zdrowe desery, ciasta i słodycze bez nabiału, Idy Kulawik.

Słodka kuchnia roślinna - zdrowe desery, ciasta i słodycze bez nabiału, Idy Kulawik.

Na początku książki znajdują się również informacje dotyczące ulubionych składników Pani Idy, które są stałym elementem jej spiżarni. Każdy składnik zawiera ciekawy opis.

Książka zawiera przepisy na desery, ciasta i słodycze bez nabiału, ale również wiele przepisów jest dodatkowo bezglutenowych, a z doświadczenia wiem, że jest to niezwykle trudna sztuka. Po pierwsze, aby takie słodkości przygotować, a kiedy to się już uda, aby one były smaczne. Kilka przepisów już przetestowałam i są świetne, więc książkę gorąco polecam. Jestem łasuchem, więc książka od początku mnie zainspirowała do działania. Dzięki tym przepisom można delektować się pysznymi domowymi słodkościami, bogatymi w błonnik, zdrowe tłuszcze, białko, witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze.

*   *   *   *   *   *   *   *   *

„Słodka kuchnia roślinna - zdrowe desery, ciasta i słodycze bez nabiału”
Ida Kulawik
Wydawnictwo Galaktyka 2017