Tort ambasador

Tort ambasadorPyszny tort, który robi duże wrażenie. Istnieje wiele jego wersji, ja polecam taką. Puszyste masy w torcie kryją ogromną ilość wspaniałych dodatków. Najlepiej przygotować go na święta lub na większą imprezę ponieważ tort jest bardzo duży. Niestety jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu swój czas.

Tort ambasador
Składniki

Biszkopt. Pieczemy wg uznania. Ja robię z pięciu jajek.

Krem:

- 500 g masła;
- 1 szklanka cukru;
- ½ litra mleka;
- 8 żółtek;
- 3 łyżki mąki kartoflanej;
- 2 cukry waniliowe.

Przygotowanie

Ze wszystkich składników za wyjątkiem masła gotujemy budyń i pozostawiamy go do ostudzenia (oczywiście mleko należy zagotować, a pozostałe składniki połączyć i wlać na gotujące się mleko). Masło ucieramy np. w makutrze i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Następnie masę dzielimy na dwie części.

I masa jasna

Do połowy masy dodajemy pokrojone w kostkę ananasy lub brzoskwinie z puszki.

II masa ciemna

Do pozostałej masy dodajemy: 3 łyżki kakao, rodzynki, posiekane orzechy, posiekaną czekoladę gorzką (ja daję pół na pół gorzką i mleczną), ewentualnie 2 kieliszki spirytusu.

Tort ambasadorPrzełożenie tortu

Biszkopt nasączyć syropem z owoców z puszki. Włożyć w obręcz tortownicy i na nim rozsmarować masę ciemną, później jasną, udekorować owocami i zalać tężejącą galaretką.