Pierniczki sowy

Pierniczki sowy

W moim domu pierniczki pieczemy każdego roku, gdyż to dzięki nim mamy wyjątkowo fantastyczną zabawę. To chyba oprócz wspólnego rodzinnego dekorowania choinki druga czynność, którą robimy wszyscy - wespół zespół :) Taka rodzinna manufaktura pierniczków, którą uwielbiamy. Jak widać na zdjęciu, aby przygotować pierniczki nie potrzebujemy nawet foremek. Wystarczy dobre ciasto (moje jest wyśmienite wg rodzinnej receptury), szklanka, widelec, kuleczki czekoladowe i kilka owoców żurawiny.
Dzięki tworzeniu pierniczków wszyscy czujemy dziecięcą radość, a pierniczki naprawdę powstają prosto z serca i dzielimy się nimi z wieloma osobami.


Składniki

- 80 g wody;
- 100 g miodu;
- 140 g masła;
- 100 g białego cukru;
- 100 g brązowego cukru;
- 500 g mąki pszennej;
- 3 łyżki przyprawy do pierników;
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
 

Dodatkowo

- kuleczki czekoladowe; 
- żurawina.

Przygotowanie

W rondelku z grubym dnem połącz wodę z miodem, masłem oraz białym i brązowym cukrem. Połączone składniki podgrzewaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj mąkę, przyprawę oraz sodę. Wszystkie składniki dokładnie połącz. Gotowe ciasto powinno delikatnie kleić się do rąk. Kolejno posyp je mąką, włóż do miski lub rondelka w którym było przygotowywane, przykryj folią i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Wytnij dowolne kształty.
U mnie powstały ciastka sowy. Do ich przygotowania wystarczyła tylko szklanka i widelec. Nosek to połówka żurawiny, a oczy to kuleczki czekoladowe (uwaga: oczy robimy po upieczeniu ciasteczek).
Za pomocą szklanki wytnij krążki. Na każdym, również za pomocą szklanki delikatnie odciśnij skrzydełka (rant szklanki za każdym razem oprósz mąką). Za pomocą małego widelca odciśnij pazurki. Z ciasta uformuj małe kuleczki i zrób z nich oczy. Po dwa przyklej na każdym krążku i za pomocą kuleczki czekoladowej zrób wgłębienia, aby po upieczeniu łatwo umieścić w nich docelowo, kuleczki czekoladowe. Piecz na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (zostaw odstępy) przez około 8-10 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu posmaruj delikatnie wgłębienia w oczach ptaków i udekoruj zbożowymi kuleczkami.
Można je przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku nawet kilka miesięcy.

Gotowymi pierniczkowymi sowami dziel się z innymi, niech przynoszą im radość i szczęście! :)