Ciasteczka grzybki

Ciasteczka grzybki

Ciasteczka grzybki to zdecydowanie moje najbardziej ulubione i wyjątkowe wypieki z dzieciństwa. Przeurocze i niezwykłe, łączące w sobie to wszystko co najsmaczniejsze. Niestety są bardzo pracochłonne i czasochłonne, ale ich konstruowanie to niesamowita frajda. Na koniec pojawia się dylemat - zjeść, czy podziwiać ;) Bardzo je lubię, również za wyjątkowo miłe wspomnienia.
Masę do grzybków można przygotować dowolną, ja za każdym razem robię inną. Doskonale pasuje masa karpatkowa, budyniowa, orzechowa itd. Tym razem proponuję najłatwiejszą z budyniu.

Ciasteczka grzybki


Składniki

Ciasto

- 120 g miękkiego masła;
- pół szklanki cukru pudru;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- aromat waniliowy;
- 1 duże jajko;
- 2 szklanki mąki;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli.

Masa

- 2 budynie waniliowe bez cukru;
- 3 szklanki mleka;
- 220 g miękkiego masła;
- ewentualnie spirytus.

Polewa

- 140 g masła;
- 60 g cukru pudru;
- 3 łyżki kakao;
- 1 łyżka żelatyny w proszku;
- 3 łyżki zimnej wody.

Dodatkowo

- białko;
- mak.

Przygotowanie

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny na puszystą masę. Kolejno dodaj jajko i zmiksuj. Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość połącz. Pod koniec ciasto zacznij wyrabiać ręką. Składniki dokładnie połącz. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 30 minut.

Ciasteczka grzybki

Przygotuj budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym że użyj do ich przygotowania 3 szklanek mleka. Zostaw do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Miękkie masło utrzyj na puch. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na końcu ewentualnie dodaj spirytus (ilość wg uznania) i jeszcze chwileczkę ucieraj.
Schłodzone ciasto podziel na 3 części (jedną na kapelusze, drugą na blaszki, trzecią na trzonki). 

Ciasteczka grzybki

Część na kapelusze rozwałkuj i wytnij z niej krążki. Ułóż je na natłuszczonych i obsypanych odrobiną mąki zewnętrznych stronach foremek do kruchych babeczek. Drugą część ciasta na blaszki również rozwałkuj i wykrój z niej krążki, a następnie na środku każdego krążka np. przy pomocy szerokiej słomki do napojów wykrój otworek (wetkniesz w niego trzonek). Z ostatniej części ciasta uformuj tyle wałeczków na trzonki ile będzie grzybków. Pamiętaj, aby ich średnica nie była większa niż wycięta dziurka w krążkach.Każdy trzonek przed upieczeniem posmaruj białkiem, a następnie jego dolną część obsyp makiem. Gotowe fragmenty ciasta poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ciasteczka grzybki

Piecz w 180ºC przez ok. 10-15 minut do czasu, aż będą złociste i kruche.Upieczone i ostudzone ciasteczka kapelusze wypełnij kremem, przykryj upieczonymi i ostudzonymi ciasteczkami tworzącymi blaszkę, następnie wetknij w otworki po środku blaszek upieczone i ostudzone trzonki grzybków.

Ciasteczka grzybki

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody, zostaw na chwilę, aby napęczniała. W rondelku połącz cukier, kakao, masło i napęczniałą żelatynę. Postaw na małym ogniu i mieszaj od czasu do czasu, aż masło całkiem się rozpuści, a wszystkie składniki połączą w jednolitą błyszczącą polewę (nie gotuj). Pamiętaj, aby polewę przygotować na samym końcu, kiedy grzybki już będą gotowe. Przestudzoną polewą udekoruj grzybki, pozostaw na jakiś czas, by czekolada trochę zastygła.

Ciasteczka grzybki

Gotowe grzybki przechowuj w chłodnym miejscu.

W czasie przygotowywania grzybków, każda pomoc jest mile widziana :) Dlatego biorę udział w akcji:

Myślę, że blender Braun MQ9 ułatwiłby mi pracę :D