Makaron w sosie dyniowym

Makaron w sosie dyniowym

25 październik, a więc Światowy Dzień Makaronu ;). Tak mi się ładnie to święto połączyło ze smakowitymi produktami, które otrzymałam ze sklepu Smaki Południa. Makaron + inne włoskie produkty = włoska uczta w polskim domu. Całości dania dopełniła woda San Pellegrino.


Składniki

- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 3 gałązki rozmarynu;
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę;
- 280 g kremu z dyni (dostępny w sklepie Smaki Południa);
- 3 łyżki serka mascarpone;
- kawałeczek posiekanej ostrej papryczki;
- kilka posiekanych orzechów laskowych (mogą być również inne);
- sól do smaku;
- pieprz do smaku;
- 300 g makaronu pappardelle;
- ser do oprószenia, np. parmezan.

Makaron w sosie dyniowym

Przygotowanie

Na patelnię wlej oliwę, wrzuć listki rozmarynu i chwileczkę podsmaż. Następnie listki wyjmij ale nie wyrzucaj, a na oliwę wrzuć cebulę. Podsmaż do zeszklenia. Kolejno na patelnię wyłóż krem z dyni, dodaj serek mascarpone, papryczkę oraz sól i pieprz. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu, aż będzie ciepła. W między czasie na wrzącą i osoloną wodę wrzuć makaron. Gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron przełóż na patelnię, dodaj również trochę wody z gotowania makaronu, tyle, aby sos zrobił się rzadszy i oblepił makaron. Dodaj trochę tartego parmezanu - wg uznania i wymieszaj. Gotowy makaron przełóż na talerz, posyp parmezanem, podsmażonymi listkami rozmarynu oraz posiekanymi orzechami. Smacznego! No to świętujemy ;)

Makaron w sosie dyniowym

Makaron w sosie dyniowym