Babka caffe latte

Babka caffe latte

Trzy kolory i trzy smaki w jednej babce.


Składniki

- 250 g margaryny lub masła;
- 200 g cukru;
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią;
- 4 jajka;
- 350 g mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 75 ml mleka;
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
- 3 łyżeczki kakao.

Dodatkowo do posypania babki

- 1 łyżeczka cukru pudru;
- 1 łyżeczka kakao;
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

Przygotowanie

Margarynę/masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawaj stopniowo po 1 jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Kolejno dodaj przesianą mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj kawę, do drugiej kakao a trzecią pozostaw bez dodatków. Ciasto przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem keksówki. Najpierw część z kawą, następnie z kakao, a na wierzch część jasną. Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku około 1 godziny do tak zwanego „suchego patyczka”. Ciasto wyjmij i wystudź. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z kakao i kawą rozpuszczalną. W oryginale babka była polana lukrem przygotowanym ze 150 g cukru pudru oraz 4 łyżek bardzo mocnej zaparzonej kawy i posypana kakao.

Przepis z pyszne ciasta domowe nr 3/2011 z moimi zmianami.

Babka caffe latte