Babka herbaciana

Babka herbaciana„Baby, ach, te baby”. Ta kusiła mnie od dłuższego czasu, chyba herbatą i właśnie ją upiekłam. Po upieczeniu wyglądała bardzo ładnie, pachniała ślicznie dzięki wyśmienitej i bardzo aromatycznej herbacie. Ale nadal szukam idealnej baby na Wielkanoc.

Babka herbaciana
Składniki

- 250 g mąki;
- 80 g margaryny lub masła;
- pół szklanki cukru;
- 2 żółtka;
- skórka starta z 1 cytryny;
- łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia;
- łyżeczka (płaska) sody;
- szklanka mocnej herbaty;
- 80 g rodzynek;
- tłuszcz i bułka tarta do formy.

Babka herbacianaPrzygotowanie

Rodzynki gotować w herbacie przez 5 minut, odcedzić, herbatę przestudzić.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką z cytryny.

Utrzeć masło lub margarynę z cukrem. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochę mąki z dodatkami oraz zimną herbatę. Na sam koniec dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką.

Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (podłużna forma 24 x 11 cm, może być też niezbyt duża forma na klasyczną babkę) i piec przez ok. 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona).

Ostudzone ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową.

Ja bardzo lubię baby w formie mini więc i tym razem taka powstała.

Babka herbaciana