Babka jogurtowo - bananowa z żurawiną

 

Babka jogurtowo - bananowa z żurawiną

Trochę spóźniony wpis z okazji dnia ojca. Ostatnio nasz tato, podobno marzył o „babeczce”. No i z okazji dnia ojca postanowiliśmy spełnić jego marzenia. Już teraz wiemy, że marzenia się spełniają. Babeczka była naprawdę piękna, a jaka słodka… ;). Na szczęście mama nie była zazdrosna, za to tata był bardzo zadowolony.

Babka jogurtowo - bananowa z żurawiną


Składniki

- 2 budynie bananowe;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 4 duże jajka (białka na pianę);
- 1 szklanka cukru;
- 2 szklanki mąki (300 g);
- 300 ml jogurtu naturalnego;
- 200 ml oleju;
- masło do posmarowania formy;
- bułka tarta do posypania formy.

Babka jogurtowo - bananowa z żurawiną

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia. Dodać olej i jogurt, dokładnie wymieszać.

Mąkę wymieszać z budyniami (proszkiem) i proszkiem do pieczenia.

Dodać do masy żółtkowej i bardzo dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno. Dodawać białka do masy żółtkowej delikatnie mieszając.

Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania. Na końcu dosypać żurawinę wg uznania.

Dużą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć masę do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piec około 50 minut.

Przepis podpatrzony na stronie winiary z moimi zmianami.

Babka jogurtowo - bananowa z żurawiną