Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babki niewątpliwie kojarzą się z Wielkanocą, a na dodatek są bardzo dekoracyjne. Kiedyś wypiekało się baby z kilkudziesięciu jaj… babka majonezowa, zawiera ich kilka, ale dodatkowo ma w sobie majonez, który również je zawiera. Babkę przygotowuje się bardzo szybko, ponieważ wystarczy wrzucić składniki do jednej miski i zmiksować. Jej smak można również wzbogacać na różne sposoby. W trakcie przygotowywania do ciasta można dodać skórkę z pomarańczy lub kakao. Ważne jest również, aby majonez miał jak najbardziej delikatny smak, a więc najlepszy jest ten domowy. Jednak nie jest to moja ulubiona babka.


Składniki

- 4 duże jajka;
- 220 ml majonezu;
- 1/2 szklanki cukru;
- 2 łyżki cukru waniliowego;
- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- ewentualnie cukier puder do oprószenia, lukier lub czekolada do polania.

Babka majonezowa

Przygotowanie

Na początku wysmaruj formę tłuszczem i wysyp bułką tartą. Możesz również włączyć piekarnik do nagrzewania, ponieważ babkę przygotowuje się ekspresowo.
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj przesiane mąki oraz pozostałe składniki i ponownie zmiksuj na jednolitą masę (około 3 minut na wysokich obrotach). Następnie wylej ją do natłuszczonej i obsypanej mąką formy.
Piecz w 180ºC przez ok 50 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Całkowicie zimne ciasto udekoruj według uznania.