Brzoskwiniowa pasja

Brzoskwiniowa pasja

Dla osób lubiących słodkości :)

Składniki

Biszkopt

- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka);
- szczypta soli;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1/4 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1 łyżeczka octu.

Masa brzoskwiniowa

- 500 ml śmietanki 30%;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 1 szklance wody;
- 1 słoiczek gęstej konfitury brzoskwiniowej z kawałkami owoców.

Dodatkowo

- 1 puszka brzoskwini;
- 1 galaretka brzoskwiniowa.

Brzoskwiniowa pasja

Przygotowanie

W kubeczku wymieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i octem (zaczną pracować). Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, stopniowo nie przerywając ubijania dodaj cukier. Ubite białka delikatnie połącz z przygotowanymi żółtkami. Na końcu wymieszaj dokładnie z mąkami dosypując je porcjami. Ciasto biszkoptowe przelej do wyłożonej papierem lub natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz około 25 minut w 170ºC.

2 galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Konfiturę przełóż do miseczki, wlej do niej rozpuszczone galaretki i wymieszaj. Śmietankę ubij na puszystą masę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz konfiturę z galaretką i dobrze wymieszaj.

Masę przelej na ostygnięty biszkopt i wstaw do lodówki, aby się ścięła. W międzyczasie przygotuj ostatnią galaretkę. Na masie ułóż kawałeczki brzoskwini i wylej na nie gęstniejącą galaretkę. Wstaw ponownie do lodówki.

Przepis znaleziony na Kulinarne szaleństwa Margarytki z moimi małymi zmianami.

Brzoskwiniowa pasja