Bułeczki wachlarzyki na maślance

Bułeczki wachlarzyki na maślance

Domowe, świeże i pachnące … Takie bułeczki smakują o każdej porze dnia :)  


Składniki na 12 bułeczek

- 90 g masła;
- 2 łyżeczki suchych drożdży;
- 1/4 szklanki letniej wody;
- 1 łyżka cukru;
- 3 szklanki mąki + na podsypywanie;
- 1 i 1/2 łyżeczki soli;
- 3/4 szklanki maślanki.

Dodatkowo

- około 4-5 łyżek roztopionego masła do posmarowania.
 

Bułeczki wachlarzyki na maślance

Przygotowanie

Na początku roztop masło. Kolejno wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, dodaj letniej wody, roztopione letnie masło, cukier, sól i maślankę. Ciasto dobrze wyrób. Ciasto mocno się klei, staraj się jednak nie podsypywać mąką. Po wyrobieniu przykryj ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości (około 1,5-2 h).
Po tym czasie, ciasto krótko wyrób i podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na kwadrat o boku 30 cm, możesz podsypywać mąką. Kolejno posmaruj dodatkowym roztopionym masłem i przekrój na 6 równych pasów. Pasy poukładaj jeden na drugim. Tak ułożone przekrój na 6 części, powstanie 6 bułeczek. Formę do muffinek wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Każdą bułeczkę połóż na boku w foremce na muffinę. Po ułożeniu wszystkich, formę przykryj i pozostaw w cieple około 30 minut.
Piecz w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj pozostałym roztopionym masłem.

Przepis pochodzi z bloga moje wypieki z moimi małymi zmianami.

Bułeczki wachlarzyki na maślance