Bułeczki z ciasta francuskiego z jabłkami

Bułeczki z ciasta francuskiego z jabłkami

Wystarczy pół godziny na przygotowanie i możemy jeść aromatyczny i pyszny deser :)


Składniki

- 1 opakowanie ciasta francuskiego;
- 3 duże jabłka;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- łyżka soku z cytryny;
- garść rodzynek;
- małe jajko + łyżka mleka do posmarowania;
- karmel i wanilia w młynku - ja użyłam firmy Kotányi - lub cukier do posypania;
- saszetka herbaty magic apple - Teekanne.

Bułeczki z ciasta francuskiego z jabłkami

Przygotowanie

Z herbaty przygotować mocny napar. Do połowy naparu wrzucić rodzynki i pozostawić na kilka minut. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i polać sokiem z cytryny – by nie ściemniały. Przełożyć do rondelka, posypać cynamonem, wrzucić rodzynki, wlać troszeczkę herbacianego naparu i dusić na wolnym ogniu kilka minut, aż jabłka staną się miękkie. Gdyby nadzienie nie było wystarczająco słodkie, można troszeczkę dosłodzić.

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty, na jedną połowę ułożyć jabłka i zlepić brzegi, tworząc prostokątne bułeczki. Boki można docisnąć widelcem. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bułeczkami. Każdą bułeczkę, naciąć kilka razy nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypać karmelem i wanilią w młynku lub cukrem, ewentualnie cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 15 minut.

Bułeczki z ciasta francuskiego z jabłkami