Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

Bardzo lubimy ciepłe, domowe pieczywo. Zapach domowych bułeczek jest niezastąpiony. Dziś proponuję bułeczki z nadzieniem pieczarkowym.


Składniki

Ciasto

- 50 dkg mąki pszennej;
- 1/2 szklanki letniej wody;
- 1/2 szklanki letniego mleka;
- 1 jajko;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka soli;
- 12 g suchych drożdży.

Nadzienie

- 50 dkg pieczarek;
- 2 cebule;
- tłuszcz do smażenia;
- sól;
- pieprz;
- szczypta ostrej mielonej papryki.  

Dodatkowo

- 1 małe jajko;
- 1 łyżka mleka.

Bułeczki z pieczarkami

Przygotowanie

Przesianą mąkę wymieszaj ze wszystkim składnikami, tłuszcz dodaj na końcu. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę i odłóż w ciepłe miejsce. Pozostaw przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
Pieczarki i cebulę obierz i umyj. Cebulę pokrój w drobno kosteczkę i zeszklij na patelni z dodatkiem tłuszczu. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz przyprawy. Smaż do odparowania wody.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 równych części. Każdą część rozwałkuj, mniej więcej tworząc kształt bułeczki (mogą być okrągłe lub podłużne). Na środek nałóż farsz, złóż na pół i brzegi ciasta zlep bardzo dokładnie. Gotowe bułeczki układaj w odstępach, łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na około 30 minut. Jajko połącz z mlekiem i przed włożeniem do piekarnika posmaruj nim bułki. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Bułeczki z pieczarkami