Cebularze

Cebularze

Bardzo pyszne połączenie ciasta drożdżowego z cebulką. Jeśli nie lubicie maku, to po prostu z niego zrezygnujcie, jednak bułeczki bardzo ładnie się prezentują, kiedy są nim posypane.


Składniki

Ciasto

- 260 g mąki pszennej;
- 25 g drożdży;
- łyżka cukru;
- 0,5 szklanki maślanki;
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego;
- jajko;
- pół łyżeczki soli - ja użyłam firmy Kotányi;
- małe jajko i łyżka mleka do posmarowania brzegów bułeczek.

Dodatkowo

- 5 szt. cebuli;
- łyżeczka masła do smaku;
- 3 łyżki oleju rzepakowego;
- 2 łyżki maku;
- łyżka cukru;
- pół łyżeczki soli.

Przygotowanie

Drożdże zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. W miseczce dokładnie połączyć jajko z maślanką i olejem. Następnie mokre składniki połączyć z mąką, rozpuszczonymi drożdżami oraz solą i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, wierzch ciasta posmarować odrobiną oleju i pozostawić do wyrośnięcia - będzie gotowe kiedy podwoi objętość. W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju z masłem. Do smaku doprawić solą i cukrem. Po zdjęciu cebuli z ognia wsypać mak i całość wymieszać. Małe jajko dokładnie połączyć z mlekiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 mniej więcej równych części. Każdy kawałek można rozwałkować lub rozciągnąć rękami na okrągłe placuszki. Układać na wyłożonej papierem blaszce. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie brzegi posmarować jajkiem z mlekiem. Na każdym kawałku położyć sporą porcję cebuli i rozłożyć równomiernie na całej bułce. Piec około 25 minut w 180°C.

Cebularze