Ten chleb bywa w naszym domu bardzo często pieczony. I tak jak każdy ma swój ulubiony chleb, to właśnie ten stał się bardzo lubianym przez nas. Dziś druga jego odsłona.
Składniki
Zaczyn:
- 60 g zakwasu;
- 90 g mąki żytniej razowej;
- 90 g wody.
Ciasto właściwe:
- 400 g mąki pszennej (typ 450 lub 500);
- 270 g wody;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie
Zaczyn:
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 8 godzin.
Ciasto właściwe:
Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie a potem przełożyć na omączony blat i szybko wyrobić delikatnie podsypując mąką.
Ciasto jest bardzo rozlazłe, ale to dobrze, nie dosypujcie mąki za dużo, tylko tyle co po wierzchu.
Włożyć do miski na około 1 godzinne wyrastanie.
Wyjąć na omączony blat i szybko złożyć, delikatnie oprószając mąką.
Podłużny koszyczek do wyrastania wysypać mąką i włożyć ciasto.
Odstawić je do wyrastania na 2 do 3 godzin.
Wyrośnięte ciasto sprawnym ruchem przełożyć na blachę.
Naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika. Piec około 30 minut.
Gorący bochenek przełożyć na kratkę i strzepać nadmiar mąki. Wysmarować wodą lub wodą z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej.
Kroić po całkowitym wystygnięciu.
Przepis pochodzi z bloga kotlet.tv.