Chleb pszenny polski

Chleb pszenny polski

Ten chleb bywa w naszym domu bardzo często pieczony. I tak jak każdy ma swój ulubiony chleb, to właśnie ten stał się bardzo lubianym przez nas. Dziś druga jego odsłona.

Chleb pszenny polski


Składniki

Zaczyn:

- 60 g zakwasu;
- 90 g mąki żytniej razowej;
- 90 g wody.

Ciasto właściwe:

- 400 g mąki pszennej (typ 450 lub 500);
- 270 g wody;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka cukru.

Chleb pszenny polski

Przygotowanie

Zaczyn:

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 8 godzin.

Ciasto właściwe:

Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie a potem przełożyć na omączony blat i szybko wyrobić delikatnie podsypując mąką.

Ciasto jest bardzo rozlazłe, ale to dobrze, nie dosypujcie mąki za dużo, tylko tyle co po wierzchu.

Włożyć do miski na około 1 godzinne wyrastanie.

Wyjąć na omączony blat i szybko złożyć, delikatnie oprószając mąką.

Podłużny koszyczek do wyrastania wysypać mąką i włożyć ciasto.

Odstawić je do wyrastania na 2 do 3 godzin.

Wyrośnięte ciasto sprawnym ruchem przełożyć na blachę.

Naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika. Piec około 30 minut.

Gorący bochenek przełożyć na kratkę i strzepać nadmiar mąki. Wysmarować wodą lub wodą z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej.

Kroić po całkowitym wystygnięciu.

Przepis pochodzi z bloga kotlet.tv.

Chleb pszenny polski