Ciastka z galaretką

Ciastka z galaretkąMałe i słodziutkie. Przygotowywanie takich ciasteczek będzie fantastyczną zabawą dla dzieci.


Składniki na 30 ciastek:

Ciasto:

- 300 g mąki pszennej;
- 200 g margaryny – użyłam margaryny Zwykłej Bielmar;
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 80 g cukru pudru;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- kilka kropel aromatu waniliowego;
- 1 jajko.

Dodatkowo:

- żółtko + białko;
- 5 łyżeczek drobno posiekanych migdałów;
- dowolne galaretki.

Ciastka z galaretkąPrzygotowanie

Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można dać nieco mniej wody) i odstawić do ostudzenia.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem, cukrem pudrem i solą, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę, cukier waniliowy, aromat waniliowy i jajko. Całość wyrabiać na miękkie i gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy. Z placka wyciąć np. szklanką koła, w połowie okręgów wyciąć za pomocą kieliszka mniejszy otwór tak aby powstał pierścień. (Do wycinania ciasteczek można użyć foremek).

Brzegi pełnych ciasteczek wysmarować roztrzepanym białkiem i przykryć ciasteczkami z dziurką. Następnie wierzch (tylko same brzegi) wysmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać posiekanymi migdałami lekko je dociskając.

Tak przygotowane ciastka ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 15 minut, aż wierzch ciastek lekko się zarumieni.

Po upieczeniu pozostawić ciastka do całkowitego ostudzenia, po czym wypełnić je tężejącą galaretką.

Przepis pochodzi z bloga uwielbiam gotować z moimi małymi zmianami.

Ciastka z galaretką