Curry z kalafiorem i kurczakiem

Curry z kalafiorem i kurczakiem

Czyli pyszny obiad idealny na jesienne dni.


Składniki

- 1 pierś z kurczaka;
- około 1,5 łyżki curry;
- 1 łyżeczka cukru;
- sól;
- pieprz;
- 1 czubata łyżka świeżo startego imbiru;
- 1 duży ząbek czosnku;
- mały kalafior;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- bazylia;
- limonka;
- papryczka chili;
- ryż.

Przygotowanie

Pierś kurczaka oczyść, umyj, pokrój w kostkę i włóż do miski. Następnie dodaj starty imbir, posiekany czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Kalafiora dokładnie umyj, podziel na różyczki. W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso wrzuć na patelnię, w razie konieczności dolej oliwy. Smaż przez kilka minut. Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj kalafiora i zagotuj. Dopraw cukrem, szczyptą soli i gotuj do czasu, aż kalafior będzie prawie miękki. Połącz z kurczakiem, dopraw do smaku sokiem z limonki, posiekaną papryczkę chili oraz listami bazylii. Podawaj z ryżem.