Deser tiramisu

Deser tiramisu

Deser, który smakuje fantastycznie i uzależniająco.
Za każdym razem można przygotować inną jego wersję.

Składniki

- biszkopty;
- 250 ml śmietanki czekoladowej 30%;
- kilka łyżek likieru amaretto;
- 150 g serka mascarpone;
- około szklanki rozpuszczonej kawy;
- kakao do posypania;
- owoce - użyłam malin, borówek i czerwonych porzeczek.

Przygotowanie

Przygotować pucharki lub szklanki, w których będziemy podawać deser. Kawę rozpuścić, ostudzić, wymieszać z likierem. Owoce umyć i zostawić aby wyschły. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Można przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Biszkopty zanurzać na kilka sekund w naparze z kawy i amaretto i układać w pucharkach. Na biszkopty nałożyć śmietankę z mascarpone, oprószyć kakao i posypać owocami. Następnie nałożyć kolejne warstwy w tej samej kolejności. Oczywiście kolejność można zmienić. Najlepiej, aby ostatnią warstwą był krem. Całość posypać kakao i udekorować owocami. Przed podaniem najlepiej schłodzić.

Deser tiramisu