Ekspresowe pierniczki

Ekspresowe pierniczki

Nie tylko „od święta” :)


Składniki

- 2 czubate szklanki mąki;
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków;
- 170 g śmietany homogenizowanej 18%;
- 1 jajko;
- 1 czubata łyżka przyprawy do pierników;
- 1/2 łyżeczki sody;
- szczypta soli;
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy.

Ekspresowe pierniczki

Przygotowanie

Do miski wsyp cukier, sodę, wlej śmietanę i wbij jajko. Składniki połącz za pomocą miksera.
Następnie wsyp przyprawę do pierników, mąkę, sól oraz skórkę z pomarańczy. Tym razem już łyżką, dokładnie połącz wszystkie składniki. Możesz spróbować mikserem, ale ciasto jest gęste i klejące.
Z gotowego ciasta, zmoczonymi zimną wodą dłońmi, formuj kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy kuleczkami zostawiaj odstępy.
Piecz przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Gorące pierniczki możesz polukrować. Ja przygotowałam lukier z cukru pudru i soku z cytryny.

Ekspresowe pierniczki

Ekspresowe pierniczki

 

Moje wypieki i desery na każdą okazję