Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Moja ulubiona :)


Składniki

- 50 dkg grubej białej fasoli;
- 20 dkg kiełbasy;
- 20 dkg wędzonego boczku;
- 1 duża cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- liść laurowy;
- ziele angielskie;
- 1 łyżka majeranku;
- słodka papryka w proszku;
- szczypta chili;
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1/3 łyżeczki cukru;
- sól;
- pieprz;
- 2 łyżki oleju;
- 1/2 łyżki masła.

Przygotowanie

Fasolę wsyp do garnka, zalej letnią wodą i odstaw do namoczenia na noc. Rano wodę wylej.
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej i chwilę podsmaż cebulę, dodaj również czosnek, a pod koniec masło. Kolejno wsyp fasolę, wlej wodę, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu około pół godziny.
W międzyczasie pokrój np. w kostkę kiełbasę oraz boczek. Na patelni bez dodatku tłuszczu kilka minut podsmaż boczek, następnie dodaj kiełbasę i jeszcze chwilę podsmaż. Przygotowany boczek z kiełbasą oraz koncentrat pomidorowy dodaj do garnka z fasolą i ponownie zagotuj.
Kiedy fasola będzie miękka, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, chili, papryką i cukrem.

Fasolka po bretońsku