Jabłecznik pachnący cynamonem i wanilią

Jabłecznik pachnący cynamonem i wanilią

Pięknie pachnie i jest pyszny. Jabłecznik, który upieczecie nie jeden raz :)


Składniki

Ciasto

- 2 i 1/2 szklanki mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2/3 szklanki cukru pudru;
- 250 g masła;
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego;
- 2 opakowania cukru wanilinowego.

Dodatkowo

- 8 dużych, słodkich jabłek;
- cynamon;
- cukier puder.
 

Jabłecznik pachnący cynamonem i wanilią

Przygotowanie

Z wymienionych składników zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i włóż do lodówki. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Wyłóż papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x30 cm. Jedną połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód formy. Na cieście poukładaj połówki jabłek, wypukłą częścią do góry, rozcięciem do dołu. Oprósz je cynamonem. Drugą połowę ciasta również rozwałkuj i przykryj nią jabłka. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz około 60 minut. Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem

Przepis znaleziony na Gotuję, bo lubię.