Kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku

Smak dzieciństwa!


Składniki

- 1 kg surowej szynki wieprzowej;
- 50 dkg surowej łopatki wieprzowej;
- 70 dkg wędzonego boczku;
- 5 ząbków czosnku;
- 1/2 łyżeczki płatków chilli lub ostrej papryki;
- majeranek;
- świeżo mielony pieprz;
- sól.

Przygotowanie

Mięso dokładnie umyj, a następnie kawałek szynki i łopatki pokrój w drobną kostkę. Resztę mięsa wraz z boczkiem zmiel w maszynce o grubych oczkach. Zmielone mięso połącz z mięsem pokrojonym w kostkę, dodaj drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Mięso bardzo dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia masę jeszcze raz wymieszaj i przełóż do wyparzonych słoiczków, do 3/4 wysokości każdego słoiczka. Szczelnie zakręć.
Dno garnka wyłóż ściereczką, wstaw słoiczki i wlej wodę mniej więcej do 3/4 wysokości słoiczka. Pasteryzuj przez około 40 minut, ostudź słoiczki, a następnego dnia ponownie pasteryzuj. Czynność powtarzaj przez 3 dni.

Kiełbasa w słoiku