Kluski leniwe

Kluski leniwe

To pierwsza propozycja z książki Anny Starmach „Pyszne 25. Nowa porcja przepisów”. W książce Ania napisała, że jej leniwe najbardziej smakują z podsmażoną na maśle bułką tartą i solą, z kolei jej siostrom z podsmażoną bułką i cukrem. Ja najbardziej lubię polane roztopionym masłem i posypane cukrem.


Składniki

- 250 g białego sera (tłustego lub półtłustego);
- 120 g mąki pszennej;
- 2 łyżki masła;
- ewentualnie 3 łyżki bułki tartej;
- 1 jajko;
- sól.

 Przygotowanie 

Wymieszaj ser ze 100 g mąki, jajkiem i dużą szczyptą soli.
Z ciasta ulep małe wałeczki (podsyp je pozostałą mąką, aby nie przyklejały się do stolnicy) i krój je na centymetrowe kluseczki.
Leniwe wrzucaj do osolonego wrzątku (tylko nie wszystkie naraz, bo się pozlepiają) i gotuj przez 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
Na patelni rozpuść masło, ewentualnie dodaj bułkę tartą, podsmażaj, aż się ładnie zarumieni (2-3 minuty).
Gotowe leniwe podawaj tak jak lubisz.

W przepisie nie podano informacji dotyczącej wcześniejszego przygotowania sera. Ja używam twarogu nie mielonego, a więc przed połączeniem składników ser mielę lub rozgniatam widelcem albo praską. 

Kluski leniwe