Kokardki z sosem pomidorowym z mascarpone

Kokardki z sosem pomidorowym z mascarpone

Małoskładnikowy, ale za to pyszny, obiad.


Składniki

- pół opakowania makaronu kokardki - użyłam firmy Czaniecki;
- 1 puszka pomidorów;
- 1 duża pierś z kurczaka;
- 2 łyżki serka mascarpone;
- 1 mały ząbek czosnku;
- 1 cebula;
- oliwa;
- tymianek lub oregano, ewentualnie ulubione zioła;
- sól;
- pieprz.

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Na dużej patelni podgrzej oliwę i podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj mięso kurczaka i smaż, aż nabierze złotego koloru. Następnie dodaj pomidory, zioła oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, troszeczkę podlej wodą i smaż jeszcze kilka minut. Na końcu dodaj serek mascarpone. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź, dodaj do składników na patelni i wymieszaj.