Bardzo lubię łazanki i to pod każdą postacią. Dzisiaj proponuję delikatne połączenie, gdyż u nas w domu niektórzy nie mogą jeść kapusty kiszonej. Takie połączenie jest optymalne i bardzo smaczne.
Składniki
- pół opakowania makaronu „łazanki”;
- 1 kapusta pekińska;
- 1 duża cebula;
- 1 łyżka oleju;
- 20 dkg chudej kiełbasy;
- ewentualnie kilka plasterków chudego boczku;
- 1 liść laurowy;
- 2 ziarenka ziela angielskiego;
- pieprz;
- sól;
- chili;
- kminek.
Przygotowanie
Kapustę umyj, posiekaj i włóż do garnka. Podlej ciepłą wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj kilka minut, aż zmięknie. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i usmaż na łyżce oleju. Dołóż pokrojoną w paski lub kostkę kiełbasę oraz boczek i smaż jeszcze chwilę. Następnie kapustę (bez wody, liścia laurowego i ziela angielskiego) przełóż na patelnię. Dokładnie wymieszaj i podsmaż. Całość dopraw pieprzem, solą, chili i kminkiem. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, dodaj do kapusty i wymieszaj.