Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami

Kolejny przepis na pyszny, szybki obiad. W tym przepisie dobrze zwrócić uwagę na ilość dodawanych oliwek, ponieważ to one robią specyficzny smak.


Składniki

- 250 g chudego mięsa mielonego;
- 1 cebula, pokrojona w kostkę;
- 1 łyżeczka płatków chilli;
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone;
- 1 puszka pomidorów;
- około 10 czarnych oliwek, przekrojonych na ćwiartki;
- sól;
- pieprz;
- posiekana bazylia;
- ser parmezan lub grana padano w płatkach (lub starty); 
- olej lub oliwa do smażenia;
- pół opakowania makaronu rurka ukośna z mąki z pełnego przemiału firmy Czaniecki.

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami
Przygotowanie

Olej/oliwę rozgrzać na patelni i smażyć cebulę przez kilka minut, dodać oliwki i dalej smażyć. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor po czym pod koniec smażenia dodać płatki chilli i czosnek. Dodać pomidory z puszki doprawić solą i pieprzem (w przypadku gdy sos będzie za kwaśny można dodać odrobinę cukru), przykryć i gotować przez około pół godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu i przecedzeniu, makaron wyłożyć porcjami na talerze i na nim ułożyć sos. Podawać posypane posiekaną bazylią i serem.
 

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami