Makaronowe serce z mięsem i kolorowymi warzywami

Makaronowe serce z mięsem i kolorowymi warzywami

Tak kolorowe i pyszne danie szybko zniknie z talerzy. Na dodatek jest bardzo zdrowe, gdyż zawiera warzywa, chude mięso oraz makaron razowy.


Składniki

- 300 g razowego makaronu spaghetti;
- 200 g chudego mięsa mielonego;
- 1 mała żółta i 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki;
- 1 mała cukinia, pokrojona na paseczki;
- 1 duży, dojrzały pomidor, pokrojony w kostkę;
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę;
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany;
- 5 średniej wielkości pieczarek, pokrojonych w słupki;
- pół małej papryczki chilli, drobno posiekanej lub pół łyżeczki płatków chilli;
- sól;
- pieprz;
- 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia;
- kilka listków bazylii lub oregano;
- ser parmezan w płatkach (lub starty).

Makaronowe serce z mięsem i kolorowymi warzywami

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę, czosnek oraz chilli, smażyć około 3 minut. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor. Następnie dodać paprykę, pieczarki oraz cukinię i całość dusić jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do sosu dodać kosteczki pomidora i jeszcze chwileczkę dusić. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron po przecedzeniu można wyłożyć porcjami na talerze i na nim ułożyć sos lub włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z sosem i dopiero wyłożyć na talerze. Posypać serem i świeżymi ziołami.

Makaronowe serce z mięsem i kolorowymi warzywami