Minestrone

Minestrone

Zupa z dużą ilością różnych smacznych warzyw ;)


Składniki

- 3 ziemniaki;
- 1 mała pietruszka;
- 2 średnie marchewki;
- kawałek korzenia selera;
- 1 czerwona papryka;
- garść fasolki szparagowej;
- 1 mała puszka białej fasoli;
- kawałeczek dyni;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- kawałek pora;
- kawałek kapusty;
- 1 mała cukinia;
- koncentrat pomidorowy lub 1 puszka ewentualnie słoiczek domowych pomidorów w zalewie;
- bulion;
- około 120 g makaronu - użyłam krajanki firmy Czaniecki;
- tłuszcz do smażenia;
- ziele angielskie;
- pieprz;
- sól;
- liść laurowy;
- szczypta suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią - użyłam firmy Kamis;
- pieprz młotkowany z kolendrą - użyłam firmy Kamis;
- natka pietruszki.

Minestrone

Przygotowanie

Wszystkie warzywa obierz, umyj i pokrój na przykład w kostkę. Do garnka z dodatkiem tłuszczu wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobniutko posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchewkę i podduś kilka minut. Całość możesz również włożyć do piekarnika i podpiec. Kolejno dodaj pozostałe warzywa, wlej bulion, przykryj i duś na wolnym ogniu do miękkości wszystkich warzyw. Na końcu dodaj pomidory w zalewie oraz przyprawy. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Makaron dodaj do zupy przed podaniem. Posyp natką pietruszki.