Mini ptysie z bitą śmietaną i żurawiną

Mini ptysie z bitą śmietaną i żurawiną

Maleńkie i zgrabne mini ptysie :) z bitą śmietaną. Dla przełamania słodyczy śmietany proponuję dodać suszoną żurawinę. Takie małe, a tyle przyjemności ;)


Składniki

Ciasto

- 1 szklanka mąki;
- 250 ml wody;
- 90 g margaryny;
- szczypta soli;
- 4 jajka.

Dodatkowo

- 1 szklanka śmietany 30%;
- 1-2 łyżki cukru pudru (ewentualnie cukier waniliowy);
- suszona żurawina.

Przygotowanie

W rondelku zagotuj wodę wraz z margaryną. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę, całość mieszaj drewnianą łyżką, aż do powstania gładkiego ciasta (powinna utworzyć się kula). Odstaw do ostygnięcia. Wybite jajka pojedynczo wetrzyj w zimną masę. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj maleńkie ptysie. Piecz w nagrzanym do 190ºC piekarniku przez około 20 minut.
Śmietankę ubij, a pod koniec ubijania dodaj cukier. Przełóż do rękawa cukierniczego.
Wystudzone ptysie przekrój na pół i nadziej śmietanką, a śmietanę posyp żurawiną. Gotowe posyp cukrem pudrem.

Mini ptysie z bitą śmietaną i żurawiną