Muffinki marmurkowe

Muffinki marmurkoweJeśli potrzebujemy upiec coś bardzo szybko, to oczywiście muffinki są idealne. Ja te muffinki po upieczeniu jeszcze urozmaiciłam, ale to będzie w kolejnym wpisie.


Składniki (na 12 sztuk)

- 280 g mąki;
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 115 g cukru;
- 2 średnie jajka;
- 250 ml mleka;
- 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła, roztopionego i ostudzonego;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 2 łyżki kakao.

Muffinki marmurkowePrzygotowanie

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim jajka, mleko, olej oraz ekstrakt z wanilii. Zawartość obu naczyń wymieszać razem, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać na przemian po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Studzić na kratce.

Przepis pochodzi z bloga śladami słodkiej babeczki.

 

Czas na piknik z home&you!