Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowyW tym roku postanowiłam, że na święta zrobimy domowy pasztet, chociaż nie jest to potrawa obowiązkowa na naszym stole w święta. Przepis podpatrzony na blogu kotlet.tv. Jak dla mnie był dość słodki.

Pasztet drobiowy
Składniki

- ok. 700 g mięsa drobiowego;
- włoszczyzna;
- 1 cebula;
- łyżka masła lub oliwy;
- 2 listki laurowe;
- kilka ziarenek pieprzu;
- 2 kulki jałowca;
- 2 kulki ziela angielskiego;
- sól;
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego;
- 1/2 łyżeczka imbiru;
- 2-3 jajka.

Pasztet drobiowyPrzygotowanie

Na maśle lub oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.

Dodać mięso, włoszczyznę i zalać wodą. Doprawić listkami laurowymi, pieprzem w kulkach, jałowcem i zielem angielskim. Całość dusić na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje.

Zmielić mięso i warzywa dwa razy.

Dodać jajka (jak małe to 3), przyprawy (imbir, gałkę muszkatołową, mielony pieprz, sól) i wszystko wymieszać.

Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką a potem dokładnie uklepać mięso. Warto uklepać by nie było potem szczelinek w pasztecie.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. godziny. Kroić po wystudzeniu.

Pasztet drobiowy