Placuszki owsiano-bananowe na mleku. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego.

Placuszki owsiano-bananowe na mleku. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego.

W moim domu jest wiele wariacji różnych śniadaniowych placuszków. Lubimy je za smak, szybkość przygotowania, no i różnorodność podania. Polecam ponieważ są pyszne i zdrowe.
Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają nie tylko wapń, ale także łatwo przyswajalne przez organizm białko, tłuszcze, sole mineralne oraz zbawienne dla organizmu kwasy omega-3!


Składniki

- 1 i 1/2 szklanki mleka;
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych;
- 1 duże jajko;
- 2 duże dojrzałe banany;
- 1/2 szklanki mąki;
- szczypta soli;
- 1 czubata łyżeczka sody;
- cynamon do smaku;
- olej do smażenia.

Przygotowanie

Późnym wieczorem płatki owsiane zalej mlekiem, wymieszaj i włóż do lodówki. Rano wyjmij płatki z lodówki. Dodaj do nich jajko, mąkę z sodą oraz solą i wymieszaj. Obrane banany, pokrój w plasterki i dokładnie rozgnieć widelce. Kolejno dodaj do płatków i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Gęstość reguluj mąką lub mlekiem. Na końcu do ciasta wsyp cynamon i zamieszaj.
Ciasto nabieraj łyżką stołową i smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Smaż na małym ogniu, aby placuszki upiekły się w środku.
Usmażone przekładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem oraz owocami.

Placuszki możesz przygotować wieczorem, a rano podgrzać (również będą bardzo smaczne).

Placuszki owsiano-bananowe na mleku. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego.