Rolada „forest fruit”

Rolada „forest fruit”

Jeszcze raz rolada królowała u nas w niedzielę. Niestety upały nie pozwoliły na ciasto, które wymaga dłuższego pieczenia. Tutaj wystarczy 10 minut na upieczenie biszkoptu. Tym razem była wersja owocowa. Nie mogło być inaczej, skoro tak dużo teraz jest pysznych i zdrowych polskich owoców. Roladę dodatkowo nasączyłam naparem z herbaty „forest fruit”.

Składniki

Biszkopt

- 1/2 szklanki mąki;
- 3/4 szklanki cukru;
- 5 jajek od kur z wolnego wybiegu;
- 60 g stopionego masła;
- 3 łyżki kakao;
- szczypta soli;
- 2 saszetki herbaty forest fruit - Teekanne.

Masa

- 200 g serka mascarpone;
- 200 ml śmietanki 30%;
- 3 łyżki cukru pudru;
- owoce np. maliny, borówki, poziomki, truskawki, porzeczki.

Rolada „forest fruit”

Przygotowanie

Biszkopt

Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru również stopniowo dodawać żółtka. Powoli, naprzemiennie wlewać masło, wsypywać mąkę i kakao. Wszystko delikatnie mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać na dużą formę np. z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Po upieczeniu na biszkopt położyć ściereczkę, obrócić formę na drugą stronę i delikatnie zdjąć papier do pieczenia z wyciągniętego z formy ciasta. Zwinąć (zrolować) roladę wraz ze ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.

Z herbaty przygotować mocny napar, zostawić do ostudzenia.

Masa

Śmietanę ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i cukier puder. Połączyć składniki.

Delikatnie rozwinąć biszkopt, nasączyć go naparem z herbaty, posmarować masą, rozłożyć owoce. Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Roladę podawać posypaną cukrem pudrem. Można dodatkowo posypać owocami.