Rolada kakaowa „milky way”

Rolada kakaowa „milky way”

Po jej skosztowaniu goście nazwali ją „milky way”.


Składniki

Biszkopt

- 1/2 szklanki mąki;
- 3/4 szklanki cukru;
- 4 jajka od kur z wolnego wybiegu;
- 60 g stopionego masła;
- 3 łyżki kakao;
- szczypta soli.

Masa

- 200 g serka mascarpone;
- 200 ml śmietanki 30%;
- 3 łyżki cukru pudru.

Rolada kakaowa „milky way”

Przygotowanie

Biszkopt

Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru również stopniowo dodawać żółtka. Powoli, naprzemiennie wlewać masło, wsypywać mąkę i kakao. Wszystko delikatnie mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Po upieczeniu na biszkopt położyć ściereczkę, obrócić formę na drugą stronę i delikatnie zdjąć papier do pieczenia z wyciągniętego z formy ciasta. Zwinąć (zrolować) roladę wraz ze ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.

Masa

Śmietanę ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i cukier puder. Połączyć składniki.

Delikatnie rozwinąć biszkopt i posmarować go masą. Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Roladę podawać posypaną kakao. Biszkopt można również naponczować amaretto.