Sernik złota rosa

Sernik złota rosa

Pyszna serowa masa na kruchym spodzie z lekką i puszystą pianką. Mniam :) Od gości którzy nie znają tego sernika, często słyszę pytanie: Jak powstają te kropelki…?


Składniki

Ciasto

- 2 i 1/2 szklanki mąki;
- 10 dkg margaryny;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1 czubata łyżka smalcu;
- 2 żółtka;
- 1 całe jajko;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa

- 1 kg sera mielonego;
- 1/2 szklanki oleju;
- 2 szklanki mleka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 cukier waniliowy;
- 2 łyżki mąki kartoflanej;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 2 całe jajka;
- 4 żółtka;
- kilka kropelek olejku cytrynowego;
- rodzynki.

Piana

- 6 białek;
- 1 szklanka cukru;
- szczypta soli.

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć energicznie. Wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylep ciastem - brzegi dość wysoko. Włóż do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Ser połącz z pozostałymi składnikami za pomocą miksera. Na końcu dodaj rodzynki i wylej na przygotowane ciasto. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywna pianę. Pod koniec nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier. Rozsmaruj ją na masie serowej i piecz jeszcze około 15 minut. Należy uważać, aby z białek nie zrobiła się beza. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. Po kilku godzinach studzenia na wierzchu pianki pojawią się złociste kropelki.
 

Sernik złota rosa