Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Idealna do filiżanki kawy. Maślane ciasto, delikatnie cynamonowe jabłka i cudowna bezowa pianka, wewnątrz lekka, a z wierzchu delikatnie chrupiąca.


Składniki

Ciasto

- 200 g mąki + do podsypania;
- 3 żółtka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 125 g zimnego masła;
- 1/2 szklanki cukru;
- 8 g cukru waniliowego;
- 1 łyżka śmietany;
- szczypta soli.
 

Nadzienie

- 6-7 jabłek;
- sok z połowy cytryny;
- 1 łyżka cynamonu.

Beza

- 4 białka;
- szczypta soli;
- 2/3 szklanki cukru;
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo

- 1 łyżka kaszki manny.

Szarlotka z bezą

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta (masło pokrój wcześniej w kostkę) połącz i szybko zagnieć. Następnie uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm. Ciastem wylep tylko spód blaszki i włóż do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż będzie jasnozłote.

Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, odlej nadmiar soku (ja nie odlałam, ale nam nie przeszkadza, kiedy ciasto się z nim zmiesza). Dodaj cynamon, sok z cytryny i wymieszaj.

Upieczone ciasto posyp kaszką manną i wyłóż na nie przygotowane wcześniej jabłka.

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaj partiami cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę wyłóż na jabłka.

Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Ważne, aby spód ciasta był upieczony.

Jeśli twoje jabłka będą słodkie, to proponuję dodać mniej cukru. 

Szarlotka z bezą