Szybki torcik z kaszy manny

Szybki torcik z kaszy manny

Ciasto naprawdę ekspresowe do przygotowania. Szybkie ponieważ nie wymaga pieczenia. Natomiast do jedzenia naddaje się dopiero, kiedy stężeje galaretka. Moja mama bardzo często przygotowywała nam w ten sposób deserki w pucharkach, a więc można ten przepis modyfikować na wiele sposobów. Zamiast polania ciasta galaretką ze zmiksowanymi owocami, można położyć na nim świeże owoce i zalać je galaretką. Kiedy robię je w ten sposób, jak dziś, to najczęściej wierzch posypuję dodatkowo pokruszonymi herbatnikami lub kokosem.

Szybki torcik z kaszy manny


Składniki

- 1/2 l mleka;
- 1/2 szklanki kaszy manny;
- 2 łyżki kokosu;
- 100 g masła;
- 1/2 szklanki cukru + 2 - 3 łyżki do truskawek;
- łyżka cukru waniliowego;
- truskawki (użyłam mrożonych);
- 1 czerwona galaretka;
- kilka herbatników.

 

Szybki torcik z kaszy manny

Przygotowanie

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą, a następnie herbatnikami.
Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę, kokos, cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone masło i bardzo energicznie wymieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Delikatnie wystudzoną przelej na herbatniki.
Truskawki włóż do rondelka, dodaj cukier i chwilę gotuj. Następnie zmiksuj je bardzo dokładnie (najlepiej, aby po zmiksowaniu wyszło około 2 szklanek truskawek lub mniej, ponieważ używamy jednej galaretki i w przypadku większej ilości truskawek, mogą one nie stężeć) i do gorących dodaj galaretkę. Mieszaj tak długo, aż galaretka się rozpuści. Zostaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie wylej na masę z kaszy manny.
Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możesz dowolnie udekorować na przykład posypać kokosem lub pokruszonymi herbatnikami.

Szybki torcik z kaszy manny