Twarogowe placuszki

Twarogowe placuszki

Pyszne placuszki, które lubią nie tylko dzieciaki :)


Składniki

- 500 g twarogu;
- 3 łyżki drobnego cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 2 jajka;
- 150 g mąki tortowej;
- olej rzepakowy do smażenia;
- sól.

Twarogowe placuszki

Przygotowanie

Twaróg umieść w misce i rozdrobnij go widelcem. Kolejno do sera dodaj jajka, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy oraz mniej więcej 100 g mąki. Zagnieć ciasto.
Resztę mąki wysyp na stolnicę, przełóż ciasto z miski, pozagniataj jeszcze chwileczkę (w razie konieczności dosyp troszeczkę mąki), a następnie rozwałkuj na płat o grubości około 1 cm.
Za pomocą szklanki lub dowolnej foremki wykrój placuszki. Obtocz je w pozostałej na stolnicy mące.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, partiami wkładaj placuszki i opiekaj z dwóch stron na złoty kolor. W razie potrzeby dolewaj kolejne łyżki oleju.
Od razu po upieczeniu podawaj na stół. Placuszki można oprószyć cukrem pudrem lub smarować ulubionymi konfiturami.