Wiosenna frittata

Wiosenna frittata

Przygotowałam na obiad frittatę, ponieważ w lodówce zalegało trochę rzeczy, które idealnie się do niej nadawały. Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, a dodatkowo można przygotować do niej ulubioną sałatkę.


Składniki

- 5 jajek;
- 6 ziemniaków, najlepiej młodych;
- garść liści szpinaku;
- mała cukinia;
- mały por;
- zielona fasolka szparagowa;
- ząbek czosnku;
- szczypior;
- ewentualnie brokuł;
- sól;
- pieprz;
- około pół szklanki mleka;
- ulubiona sałata;
- pomidor;
- czerwona cebula;
- oliwa.
 

Wiosenna frittata

Przygotowanie

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i oczyścić. Ziemniaki ugotować (najlepiej w mundurkach), tak aby były nieco twarde. Zostawić do ostygnięcia, obrać i pokroić w kostkę. Jeśli dodajemy brokuł to też najlepiej go chwilę podgotować, wcześniej dzieląc na różyczki. Por pokroić w piórka, czosnek w kosteczkę, a cukinię wraz ze skórką w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej czosnek z porem, a następnie wrzucić wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie całość wymieszać i dusić przez chwilę. Jajka wybić do miseczki, dokładnie połączyć z mlekiem i zalać warzywa. Przykryć pokrywką i smażyć do czasu, aż cała masa się zetnie. Należy smażyć na wolnym ogniu, aby nie przypalić spodu. Podawać posypaną szczypiorem. W międzyczasie przygotować sałatkę. Porwać liście sałaty, pokroić pomidora i cebulę. Doprawić solą, pieprzem, włożyć do miseczki i skropić oliwą.

Wiosenna frittata