Wiosenna sałatka warstwowa

Wiosenna sałatka warstwowa

Dlaczego taka sałatka? Bo dużo w niej składników koloru żółtego i zielonego, a to takie optymistyczne wiosenne kolory.


Składniki

- woreczek ryżu;
- kilka rzodkiewek;
- kilka mini kukurydzek;
- mała puszka kukurydzy;
- 2-3 jajka ugotowane na twardo;
- mały por;
- majonez 2-3 łyżki;
- ketchup 2 łyżki;
- szczypior;
- sól i pieprz.

Wiosenna sałatka warstwowa

Przygotowanie

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kosteczkę. Por pokroić w piórka i sparzyć wrzącą wodą. Zostawić do odcieknięcia. Kukurydzę odcedzić. Mini kukurydzki pokroić na kawałki, a rzodkiewkę na plasterki. Szczypior posiekać. W misce układamy składniki warstwami wg uznania. Należy pamiętać o majonezie i ketchupie, a także soli i pieprzu. Szczypiorem i rzodkiewką można ozdobić wierzch sałatki.