Wuzetka

Wuzetka

W-Z… Dużo kalorii, ale czasami warto ją przygotować. Oczywiście najlepiej tą swoją ulubioną wersję. Ja robię taką, gdyż jest łatwa do przygotowania.


Składniki

Biszkopt

- 3/4 szklanki cukru;
- 3/4 szklanki mąki;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka);
- 2 łyżki kakao;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka octu.

Dodatkowo

- 500 ml śmietany kremówki;
- 1-2 łyżki cukru pudru;
- kilka łyżek dżemu porzeczkowego;
- kakao oraz kawa rozpuszczalna do posypania;
- ewentualnie spirytus.

Wuzetka

Przygotowanie

Żółtka połącz z proszkiem do pieczenia oraz octem i dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie dodaj żółtka, a także wszystkie pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj łyżką. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm. Piecz około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Kiedy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwie części. Możesz ewentualnie obydwie połowy nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z kakao i spirytusem, a jedną z nich wysmarować dżemem. Śmietanę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Na jedną część ciasta np. na tą z dżemem, wyłóż połowę śmietany, przykryj drugą i wyłóż pozostałą śmietanę (możesz zostawić trochę śmietany do ozdobienia kawałków). Posyp kawą lub kakao, ewentualnie kawą wymieszaną z kakao. Przechowuj w lodówce.