„Pyszne. Na każdą okazję”

„Pyszne. Na każdą okazję”

Zapraszam na recenzję trzeciej książki autorstwa Anny Starmach „Pyszne. Na każdą okazję”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak.

Książka zawiera sprawdzone przez autorkę przepisy, które zostały ujęte w pięciu rozdziałach i jak wynika z samego tytułu są to pyszności „Na każdą okazję”.

Każdy rozdział w książce zaczyna się krótkim wstępem autorki i miniaturkami zdjęć potraw, a rozdziały są następujące:

„Pyszne. Na każdą okazję”

Boże Narodzenie
W tym dziale znajdziemy między innymi przepisy na tradycyjne dania i wypieki, czyli sernik, makowiec, śledzie, zupę grzybową czy pierogi ze śliwkami, które z pewnością wypróbuję w najbliższych dniach.

Kolacja we dwoje
Tutaj moją uwagę przykuło semifredo z orzechami i karmelem, na zdjęciu wygląda fantastycznie i z pewnością, tak też smakuje. Wśród podanych propozycji są także kotleciki z polędwiczek wieprzowych, czy ceviche z łososia z awokado i pomidorkami.
„Pyszne. Na każdą okazję”Spotkanie z przyjaciółmi 
Przepisy w tym dziale zostały bardzo fajnie dobrane, gdyż dania można przygotować wcześniej i będą pyszne zarówno podane na ciepło jak i na zimno. Super pomysłem są np. tarty z kurkami i boczkiem, czy krem cytrynowy z bezą.

Piknik
Myślę, że potrawy z tego rozdziału świetnie sprawdzą się nie tylko w czasie pikniku, ale jestem pewna, że również w innych okolicznościach będą smakowały wyśmienicie np. falafel, czy moje ulubione drożdżowe bułeczki cynamonowe.

Przyjęcie dla dzieci
Co prawda rozdział poświęcony przepisom dla dzieci, ale na pewno pyszności przygotowane wg tych przepisów posmakują również dorosłym. Kto by nie zjadł z przyjemnością pizzy z tortilli, domowych burgerów, ciasteczek z kakao… itd. No kto…?

Tak więc jak widać przepisy są różnorodne, część wymaga pieczenia i większego zaangażowania jak np. kaczka z jabłkami, miodem i żurawiną i gotowania jak np. krem z zielonego groszku, ale są również i takie, które przygotujemy ekspresowo np. deser jogurtowo-owocowy.

Przepisy są bardzo dokładnie i przejrzyście napisane. W każdym przy składnikach podana jest informacja dla ilu osób przewidziano danie. Wszystkim daniom niesamowitego uroku i smakowitości dodają przepiękne fotografie, które znajdują się przy każdym przepisie, a przy przepisach bardziej skomplikowanych, jest obszerniejszy opis z dodatkowymi zdjęciami.

„Pyszne. Na każdą okazję”

Myślę, że każdy znajdzie dla siebie coś dobrego, ponieważ w książce są przepisy na słodkości, dania mięsne, rybne, różne zupy i sałatki.
Składniki podane w przepisach są łatwo dostępne, a sporo potraw przygotujemy ze składników, które zazwyczaj mamy w domu.
 

„Pyszne. Na każdą okazję”

To jednak nie wszystko, dodatkowo w książce znajdziemy dodatkowe porady takie jak:
sezonownik  - czyli, kiedy i jakie jeść warzywa i owoce, aby skorzystać z pełni ich smaku, poradnik - np. jak sprawdzić świeżość jajka, opalanie cebuli do bulionu itd., a także informacje dotyczące organizacji w kuchni, przechowywania, spiżarni oraz przelicznik

Na końcu książki jest również spis potraw podzielonych na słone i słodkie oraz szczegółowy spis treści.

Z pewnością na sernik, makowiec, babkę drożdżową, każdy ma swoje sprawdzone receptury, ale czasami warto skorzystać dla odmiany z innych sprawdzonych przepisów.
Ja już zaczęłam testować przepisy znajdujące się w książce – ciasteczka z kakao.

*   *   *   *   *   *   *   *   *

„Pyszne. Na każdą okazję”
Anna Starmach
Wydawnictwo Znak 2014

„Pyszne. Na każdą okazję”