Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Sernik wiedeński z brzoskwiniamiJest bardzo leciutki i delikatny, niestety szybko znika… :)


Składniki

- 25 dag tłustego białego sera ( ja używam półtłustego);
- 10 dag cukru;
- 2 zółtka;
- 3 białka;
- szklanka (250ml) kremówki 36-proc (ja używam 30-proc);
- 2 łyżki (2 dag) mąki;
- 2 dag mleka w proszku;
- skórka otarta z jednej cytryny;
- paczka herbatników;
- 1 puszka (85 dag) brzoskwiń;
- szczypta soli;
- cukier puder do posypania.

Sernik wiedeński z brzoskwiniamiPrzygotowanie

Żółtka utrzeć z częścią (8 dag) cukru, dodać do dwukrotnie zmielonego sera i utrzeć wszystko na gładką masę. Białka ubić z pozostałym cukrem.

Osobno ubić kremówkę. Mąkę starannie wymieszać z mlekiem w proszku. Do masy serowej dodać, mieszając, szczyptę soli, skórkę otartą z wyszorowanej cytryny, bitą śmietanę i mąkę z mlekiem.

W powstałą masę starannie wmieszać pianę z białek. Boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć pergaminem, a dno – herbatnikami. Na herbatnikach ułożyć połowę masy serowej.

Na niej rozłożyć – wypukłą stroną do góry – ciasno, jedna obok drugiej, osączone z zalewy połówki brzoskwiń. Przykryć je resztą masy serowej i szerokim nożem wygładzić powierzchnię.

Piec sernik 2 i 1/2 godziny w temperaturze 150°C. Wystudzony oprószyć cukrem pudrem.

Sernik wiedeński z brzoskwiniamiPrzepis pochodzi z gazety Elementarz gotowania – nr specjalny 2/10.