Serowe placuszki

Serowe placuszkiIdealne na śniadanie. Najlepsze są cieplutkie zaraz po upieczeniu. Dodatkowo ich smak możemy wzbogacić konfiturami lub owocami. Jeśli mamy ochotę na sernik, ale akurat nie mamy czasu na jego przygotowanie to właśnie dzięki tym placuszkom można smak sernika uzyskać w kilka minut.

Serowe placuszki
Składniki

- 50 dag tłustego twarogu;
- 1 jajko;
- 6 łyżek cukru pudru;
- 2 opakowania cukru waniliowego;
- 10 dag mąki tortowej;
- masło;
- ½ szklanki gęstej śmietany 22 proc.;
- sól.

Serowe placuszkiPrzygotowanie

Twaróg umieścić w misce, rozdrobnić widelcem. Dodać całe jajko oraz szczyptę soli. 2 łyżki cukru pudru wymieszać z jednym opakowaniem cukru waniliowego oraz połową porcji mąki. Utrzeć gładkie ciasto.

Resztę mąki wysypać na stolnicę. Położyć zagniecione ciasto twarogowe i rozwałkować na płat o grubości ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawać placki. Obtaczać je w pozostałej na stolnicy mące. Na każdym placuszku tępą stroną noża wycisnąć kratkę.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła. Partiami wkładać placuszki. Opiekać z dwóch stron na złoty kolor. W razie potrzeby rozpuszczać kolejne łyżki masła.

Drugie opakowanie cukru waniliowego wymieszać z resztą cukru pudru, słodką mieszanką posypać jeszcze ciepłe placuszki (można dodać do cukru pudru łyżeczkę mielonego cynamonu). Od razu podawać na stół. W osobnym naczyniu serwować do serowych placuszków śmietanę. Można również smarować je konfiturami.

Przepis pochodzi z gazety Świat kobiety 101 przepisów.