Świąteczne pierogi z suszonymi śliwkami

Świąteczne pierogi z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami, orzechami, czekoladą …


Składniki

Ciasto pierogowe

- 2 szklanki mąki + do podsypania;
- 1 łyżeczka oleju;
- 1 roztrzepane jajko;
- około 3/4 szklanki ciepłej wody;
- 1/2 łyżeczki soli.

Farsz

- 350 g suszonych śliwek;
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej;
- 3 posiekane kostki gorzkiej czekolady;
- 5 sztuk drobno posiekanych orzechów np. włoskich;
- 200 ml wody;
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- 4 łyżeczki cukru;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- szczypta kardamonu.

Świąteczne pierogi z suszonymi śliwkami

Przygotowanie

Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól, olej oraz roztrzepane jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe przykryj ściereczką.
Suszone śliwki wrzuć do rondelka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Kiedy woda odparuje, a śliwki się rozgotują (widelcem rozetrzyj większe kawałki śliwek), dodaj sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy, cynamon, kardamon i wymieszaj. Ściągnij z ognia, dodaj orzechy, czekoladę, skórkę kandyzowaną i całość połącz. Zostaw do ostygnięcia.
Ciasto podziel na pół i cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wykrój krążki. Na każdy nałóż śliwkowy farsz i dokładnie zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Pierogi gotuj partiami, delikatnie mieszając, żeby się nie pozlepiały. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 3-4 minuty. Odcedź i powtórzyć to samo z resztą pierogów.
Podawaj posypane cynamonem, czekoladą, orzechami lub polane masełkiem.

Świąteczne pierogi z suszonymi śliwkami