Bułeczki przygotowane w formie warkoczów i rogalików. Pyszne i ładnie się prezentują.
- 150 ml mleka;
- 30 g drożdży;
- 500 g mąki;
- 2 żółtka;
- 1 jajko do posmarowania;
- 1 łyżeczka cukru;
- do posypania: sezam, mak, kminek, sól gruboziarnista, pestki dyni i siemię lniane;
- sól;
- 100 g masła.
Do rondelka wlać połowę letniego mleka. Połączyć z cukrem i rozdrobnionymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić. Do miski wsypać mąkę. Dodać sól i żółtka, wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz resztę letniego mleka. Całość dokładnie wymieszać. Wlać letnie masło i wyrobić ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną połowę podzielić na 18 kawałków. Każdy z nich zrolować w wałeczek i pokroić na 3 równie długie części.
3 wałeczki złączyć ze sobą z jednej strony. Następnie przekładać je na przeciwległą stronę, formując warkocz. Końce docisnąć palcem.
Drugą część ciasta podzielić na 3 kawałki. Każdy rozwałkować na okrągły płat o średnicy 20 cm, po czym podzielić go na 6 trójkątów. Następnie każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od szerszego boku, tworząc rogalik.
Warkocze i rogaliki ułożyć na blasze. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.